Видове автомобилна вакса – коя да изберем?

Ваксата е един от най-популярните, най-достъпни и най-бързи за нанасяне продукти за защита и придаване на красив външен вид на автомобила. Можем да се доверим на професионалисти да положат ваксата, но можем да го направим и сами. The Outsiders Car Customizing Garage вече ви дадохме своите професионални съвети (Как да положим вакса сами и правилно?)  как сами да положите защитна вакса на автомобила си.

Ако сте решили да направите защита с вакса, следва да изберете най-подходящата. За да сме полезни за информирания ви избор, ще ви разкажем за двата основни вида вакса – натурална и синтетична.

* Ако ще поставяте вакса за първи път сами, препоръчваме да дойдете в The Outsiders Car Customizing Garage, за да направим едно първоначално полиране и да ви консултираме за избора на вакса След това спокойно ще можете да си поставяте ваксата периодично сами.

вакси и сийлънти

Натурална автомобилна вакса

Натуралната вакса, точно както подсказва името ѝ, е направена от естествени съставки. Имайте предвид, че въпреки естествения си произход, натуралната вакса не е 100% еко-био-веган продукт, разбира се. В състава ѝ присъстват и някои укрепващи действието ѝ съставки, например синтетичен парафин. 

Най-популярната натурална вакса е растителната, направена от листата на дивата бразилска палма Карнауба (Copernicia Cerifera). Ваксата от Карнауба е най-предпочитаната сред привържениците на този тип продукти, защото осигурява най-високо ниво на защита на повърхностите, сравнено с другите видове натурална вакса. Но основното ѝ високо ценено качество е, че придава възхитителен външен вид на автомобила. Собствениците на автомобили с тъмен цвят предпочитат този вид вакса, защото дълбочината на блясъка, който се постига с нея, усилва и подчертава отенъка на цвета.

Недостатък на натуралните вакси е тяхната по-краткотрайна издръжливост. Те се износват по-бързо и е необходимо да се прави поддръжка (повторно полагане) през 3 до 4 месеца, за да не се губи защитата на автомобила.  Също така са и по-неустойчиви към по-агресивните дразнители, например киселинни дъждове, птичи тор, дървесни сокове.

Синтетична автомобилна вакса

Синтетичните автомобилни вакси са създадени по изкуствен път – направени са от полимери, които се свързват с боята. Те осигуряват по-дълготрайна защита, в сравнение с натуралните. Тяхното действие може да продължи над 6 месеца, дори цяла година, в зависимост от метеорологичните условия. Устойчиви са на агресивни дразнители.

Синтетичните вакси притежават повече чисто функционални предимства пред натуралните, което ги прави предпочитаният избор сред масовия потребител. Голяма част от синтетичните вакси съдържат почистващ компонент във формулата си, благодарение на който по време на нанасянето премахват и остатъци от замърсявания, които неволно сме пропуснали при почистването на повърхностите. Освен това полагането им е по-малко отнемащо време, сравнено с натуралните вакси. Не на последно място сред предимствата им е по-ниската им цена. 

Недостатък на синтетичните вакси е тяхната неспособност да придадат на автомобила блясък и дълбочина на цвета, каквито може да постигнете с натуралната вакса. Да, те също придават блясък и по-свеж вид на цвета, но ако търсите впечатляващ визуален ефект, няма да го постигнете с тях.

След казаното дотук можем да направим следните кратки изводи:

  • Натуралната вакса е точният избор за естетите, които държат на перфектния външен вид и са готови 3-4 пъти годишно да отделят време за поддръжка на автомобила си.
  • Синтетичната вакса е за тези, които предпочитат по-дълготрайна защита без честа поддръжка и не търсят непременно най-умопомрачителния блясък за автомобила.


[maxbutton name=”Свържете се с нас”]