Видове драскотини по колата

Кога е достатъчно да направим корекция на лака, за да възвърнем съвършения вид на автомобила си и кога пастирането не е подходящият метод?

Ще си поговорим за най-подходящите методи за премахване на драскотини, в зависимост от техния вид. За съжаление няма универсална формула, затова е важно да знаем кой вид драскотини как се обработва, най-малкото за да не хабим време и средства в неефективни опити.

Признакът, по който се определят видовете драскотини, както и начинът за тяхното премахване, е според това в каква дълбочина на покритието се намират. Най-общо можем да ги разделим на три вида:

повърхностни драскотини, които засягат само лака; 

средни (или разговорно казано “цветни”) драскотини, които освен лака, засягат и боята;

дълбоки драскотини, които засягат повърхността в дълбочина, достигаща метала.


Повърхностни драскотини

измиване на автомобил с четка

Повърхностните драскотини засягат най-горното покритие на повърхността – лака. Биват причинени от всевъзможни външни дразнители – слаб удар от малко камъче, преминаване през клони и храсти, одраскване с предмет поради невнимателно преминаване покрай автомобила, поставяне на предмети върху повърхностите. И, разбира се, една от основните причини за поява на повърхностни драскотини, за която рядко си даваме сметка – неправилното измиване и подсушаване

Повърхностните драскотини, за щастие, се премахват по конвенционален начин, а именно чрез пастиране и/или полиране. Защо “и/или”? – защото съвсем леките и незабележими драскотини могат да се премахнат само с полиране, а по-осезаемите – с пастиране, което винаги трябва да е последвано от полиране, ако искаме да постигнем добър резултат.

Средни драскотини

полиране на автомобил

Средните драскотини засягат боята на повърхностите. Нараняването е нарушило напълно защитния слой (лака) и е увредило и боята. 

Средните драскотини се причиняват от същите влияния, както повърхностните, но в случая е приложена по-голяма сила върху повърхността. Например ако сме любители на арт фотографията, включваща красиви автомобили и красиви жени, трябва много да внимаваме аксесоарите на дамите да не осъществяват контакт с повърхностите на автомобила, защото едно дамско бижу с по-заострени форми може да превърне красивата фотосесия в нечувана драма.

За съжаление драскотините, засягащи боята на автомобила, не могат да бъдат премахнати “по бързата процедура”. Тук пастирането и полирането няма да свършат работа. Нараненото място трябва да бъде прецизно запълнено с боя, след което и с лак – това е единственият правилен начин за справяне с този тип драскотини, ако искаме коригираната част да не стои като кръпка.

Дълбоки драскотини

Както името им подсказва, дълбоките драскотини са тези наранявания, които са проникнали много навътре в лака и боята и са достигнали до метала на автомобила. Те са най-неприятни за окото и най-трудни за коригиране. А и са най-коварни, защото след като металът е увреден, ще му е необходимо съвсем кратко време, за да започне да образува ръжда. Това ще рече, че поправката на дълбоките наранявания е спешна задача, която не търпи отлагане.

Дълбоките драскотини се причиняват механичен досег с прилагане на голяма сила върху повърхността или от много остри предмети, които лесно проникват през слоевете. Честа причина за дълбоки наранявания са и катастрофите. А една от най-разпространените причини е паркинг-щетата, причинена от невнимателни преминаващи хора, от невнимателно отварящи вратите си шофьори, невнимателно минаващи деца с велосипеди и какъвто още сюжет от междублоковото пространство се сетите. И евъргрийнът – киселият съсед, който е “пуснал една стружка” с ключа по цялата дължина на автомобила. Но може тези тежки повреди да са причинени съвсем добронамерено и дори с цел романтика – спомнете си за онзи колаж, който беше озаглавен “Противоречиви чувства”, изобразяващ как най-красивата и мечтана жена на света е написала с ключ “Обичам те” върху предния капак на любимата машина.

Единственият лек за най-коварните драскотини е пребоядисването. Каквото и друго да направим, ефектът ще е временен и е много вероятно последствията от него да са още по-плачевни. Затова, вместо да губим време и средства за постигането на обречен резултат, трябва да преглътнем мисълта за пребоядисване на детайла и да действаме бързо, преди ръждата да ни е подгонила.

В The Outsiders Car Customizing Garage можем да се погрижим за първите два вида драскотини по автомобила ви. Запазете си час за оглед и заедно ще преценим дали ще пастираме, полираме, запълваме с боя и дали ще го правим само върху засегнатия детайл или върху целия автомобил.

[maxbutton id=”1″]