ПРЕДИМСТВАТА И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДЕТАЙЛИНГ КЛЕЙ (DETAILING CLAY)

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОБРАБОТКАТА С ДЕТАЙЛИНГ КЛЕЙ?

Ако никога досега не сте се сблъсквали с понятието „детайлинг клей” (detailing clay) или „клей бар”(clay bar), накратко бихме могли да кажем, че той премахва мръсотията, с която обикновеното измиване на колата не може да се справи.

Това почистващо средство дължи уникалните си свойства на сложна концепция, разработена от японския експерт Тадао Кодате, който е намерил безопасен начин за отстраняване на замърсители от повърхността на автомобила, без да използва груби химикали.

ИМАТЕ ЛИ НУЖДА ОТ ОБРАБОТКА С КЛЕЙ БАР?

Голяма е вероятността отговора на този въпрос да е положителен. Повърхността на автомобила е под постоянното въздействие на околната среда. Когато паркирате в близост до железопътна линия или до строителна площадка, метални частици или микроскопични капки боя могат да попаднат върху колата Ви. Частиците, получени от триенето на накладките на спирачките, триещи се върху ротора, са спирачен прах. Тези малки частици се разпръскват във въздуха всеки път, когато се задействат спирачките и могат да замърсят боята на Вашия автомобил.

Има лесен начин, при който в домашни условия можете сами да проверите дали имате нужда от обработка с клей бар.

Първо, измийте добре повърхността, която ще тествате. След това, когато автомобилът Ви е напълно изсъхнал, леко прокарайте пръстите си по повърхността на боята. Повърхността трябва да е гладка като стъкло, освен ако боята не е замърсена. Ако усещате повърхността грапава, това е ясен показател от необходимостта за детайлно почистване на автомобила.

ПРЕДИМСТВАТА ОТ ОБРАБОТКАТА С КЛЕЙ БАР

Страхотно изглеждащото покритие е лъскавото покритие, което изисква гладка повърхност. Почистването на лака на автомобила с помощта на клей бар осигурява перфектната подготовка за професионално полиране. Основни предимства при използването на детайлинг клей са:

  • Това е кратък процес, който е основа за успешното и по-ефективно полиране и пастиране на автомобила.
  • След третирането на повърхността на автомобила Ви с клей бар, тя става забележимо по-гладка.
  • Ако на повърхността има замърсители, едно ново покритие няма да издържи дълго време, тъй като няма да може да се свърже много добре със самата боя.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ОБРАБОТВАМЕ С КЛЕЙ БАР?

Препоръчително е да се почиства най-малко два пъти годишно – един път преди началото на зимата и веднъж напролет.

Ако имате автомобил с керамично покритие, обезателно се консултирайте със специалист преди обработка с клей бар, за да не повредите керамичното покритие.

Задължителен етап след почистването на лака с клей бар трябва да е корекция на боята. Не бива да се обработва с клей бар, ако след това не следва процедура за полиране на автомобила. Така рискувате да навредите на повърхността повече, отколкото да и помогнете.

КАК СТАВА ОБРАБОТКАТА?

Преди да пристъпим към използването на клей бара е необходимо да измием добре автомобила. Втората стъпка е да напръскаме повърхността със специален лубрикант (clay lubricant), за да избегнем прекалено силното триене. След като сме оформили клея с ръце, започваме да го плъзгаме по повърхността с линейни движения наляво-надясно или нагоре-надолу. Препоръчва се да се избягват кръговите движения. След като приключим с конкретното място, взимаме кърпа от микрофибър и подсушаваме повърхността. Важно е да се помни никога да не се прилага много натиск.

КАКВО МОЖЕМ ДА ПОЧИСТИМ С КЛЕЙ БАР?

Сместа от синтетични смоли и полимерни добавки позволява да се издърпат сложни замърсители по боята, като метални частици, спирачен прах, насекоми, остатъци от асфалт.

Необходимо е да се използва клей бар преди да преминете към полирането и премахването на драскотини, защото ако не го използвате, рискувате да избутате микроскопичните замърсители още по-надълбоко, създавайки повече драскотини.

КАКВО НЕ ПОЧИСТВА КЛЕЙ БАРА?

Обработката с клей бар не променя начина, по който изглежда боята – именно затова служат полирането и пастирането на автомобила, но пък се променя начина, по който се усеща боята –  като стъклено покритие.

Клей бара не премахва драскотини и холограми, а само служи за основа на по-нататъшната им обработка чрез полиране на автомобила.

При правилно използване на клей бара не може да се навреди на боята на Вашия автомобил. The Outsiders Garage задължително обработва колите с клей бар преди да пристъпи към корекция на лаковото покритие.

[maxbutton id=”1″]