Как да измием и подсушим правилно автомобила си

Измиването на автомобила е задължителна част от поддръжката му, но и удоволствие за много от нас. Страхотно е да измиеш внимателно любимата машина, да я подсушиш грижовно и да се насладиш на лъскавите отблясъци върху почистените елементи. А и да прекараш известно време в усамотение на автомивката си е чудесна терапия, нали?!

За да бъде удовлетворението след измиването на автомобила пълно, е важно да се спазват няколко задължителни правила. Следването им ни гарантира не само чистота, но и избягване на риска от увреждане на повърхностите.

Избор на автомивка

По възможност избирайте закрита автомивка. Не е препоръчително да миете автомобила си на пряка слънчева светлина. А за подсушаването е направо противопоказно. 

Подготовка за измиване

Тази стъпка често е пренебрегвана, но е много важна.. Подготовката ще премахне натрупаните върху повърхностите твърди частици и ще предотврати евентуално надраскване. Задължителният минимум е поне обилно и внимателно изплакване с вода. А ако ползвате специализирани препарати, те ще разградят застоялите замърсявания и съвсем ще намалят риска от наранявания. 

man washing a car

Препарати за почистване

Задължително използвайте препарати, предназначени конкретно за почистване на автомобили! Използването на препарати за битова употреба (сапун, веро и подобни) е вредно за лака и боята. Тези препарати могат да увредят повърхностите и да ви донесат само неприятности. Специализираните почистващи препарати съдържат щадящи автомобила вещества и винаги са по-добрият избор. Както не миете тялото си с препарат за съдове, така не го причинявайте и на автомобила си.  

Нашето категорично професионално мнение: Не ползвайте препарати за безконтактно почистване!  Те съдържат изключително агресивни киселини и сериозно увреждат лака и боята. Спестяват време и усилия, но причиняват много повече вреди, отколкото ползи.

Същото се отнася за препаратите за стъкла, гуми и джанти – винаги ползвайте специализирани за целите.

Гъба или ръкавица за почистване

измиване на автомобил

Дали ще ползвате гъба или ръкавица за почистване е въпрос на лично предпочитание. 

Най-важното е избраната от вас гъба или ръкавица да е от подходящ материал. Излишно е да казваме, че абразивните материали са абсолютно забранени.

Подходящ е микрофибърът, като колкото по-дълги и гъсти са влакната, толкова по-добре. 

Но перфектният избор е вълнената ръкавица и/или гъба. Вълнените ресни са гъсти и меки, не надраскват лака и правят хубава пяна.

Използвайте различни гъби/ръкавици за купето, джантите и гумите. Използването на една и съща може да пренесе твърди частици от гумите съм гладките повърхности и да ги надраскате.

Измиване

измиване на джанит

Започнете с гумите и джантите. Почистете ги добре, за да намалите риска твърди частици от тях да се пренесат върху автомобила.

Следва купето. Важно е измиването да се прави върху добре намокрен автомобил. Ако по време на приготовленията е изсъхнал, намокрете го повторно.

Нанесете внимателно препарата, като започвате отгоре надолу – от тавана към гумите. Препоръчително е да измивате и изплаквате детайл по детайл, а не целия автомобил наведнъж. Така няма да се налага да бързате с единия елемент, за да не засъхне препаратът по другия.  

Разнасяйте препарата и търкайте по дължина на елемента, а не в кръг. Движението в кръгове може да нанесе фини наранявания.

Често изплаквайте и почиствайте гъбата/ръкавицата, за да не се задържат по нея частици, които да повредят покритията.

Изплакнете обилно и внимателно.

Подсушаване

подсушаване на автомобил

Нашето професионално мнение е, че подсушаването е също толкова важно, колкото и самото измиване. Във водата се съдържат минерали, които се отлагат върху повърхностите и с тяхното натрупване се образуват така наречените “водни петна”, които са доста неблагоприятни за покритията.

Недейте да пренебрегвате тази стъпка, ако искате наистина да има ефект от цялото положено дотук старание и да не нанесете нeволни щети на автомобила си..

Използвайте микрофибърни кърпи с дълги и гъсти влакна. Подсушавайте търпеливо и внимателно. 

Следи от неправилно измиване

Колкото и внимание и старание да полагаме, понякога се появяват неприятни следи от неправилно измиване или от просто неволно допусната грешка. В The Outsiders ги остраняваме внимателно и прецизно. Вижте някои от проектите ни “Полиране и пастиране” и ще разберете защо можете напълно да ни се доверите.

[maxbutton id=”1″]