Керамични покрития – митове и факти

Когато стане дума за най-сигурната защита на автомобила, всички погледи се обръщат към един от шампионите в тази категория – керамични покрития. 

Керамичното покритие, наричано още нанокерамика или нанопокритие, е течен полимер, който се нанася върху повърхностите, които трябва да бъдат защитени от външни влияния. Има керамични покрития, предназначени за предпазване на лака на колата, на стъклата, на джантите, на хромирани детайли в интериора и екстериора, за кожа. Много е важно да избираме нанопокритие по предназначение, а не да ползваме едно и също върху различни видове повърхности.

Нека разгледаме конкретно керамичните покрития, предназначени за лака на автомобила. Те са най-популярни и като такива за тях може да чуете невероятни легенди и да получите небивали обещания от производителите им. В The Outsiders Car Customizing Garage държим на коректността и затова ще опишем обективните факти зад най-разпространените митове за керамиката.

Как работи керамичното покритие?

Керамичното покритие се нанася върху лака на автомобила. Важно е да се знае, че керамиката не е заместител на лака! Тя се свързва с него и образува защитен слой, който слой е твърд и устойчив на външни влияния. Този слой не се отмива и не се разпада, тоест е по-устойчив от ваксата и сийлънта. Да, захабява се, но далеч по-бавно и при по-продължителна външна намеса. 

Нанокерамиката осигурява много високо ниво на защита от външни влияния – атмосферни условия, киселинни дъждове, луга, дървесни смоли и т.н. Тя задържа агресивните замърсители далеч от лака, а благодарение на нея те се премахват чувствително по-лесно. Ценно нейно качество е високата степен на водоотблъскване – не позволява водата да се задържа трайно върху автомобила. Също така керамиката придава страхотен блясък на повърхностите и възхитителна дълбочина на цвета им. А най-най-важната функция на нанокерамиката е способността ѝ да намалява ефекта от наранявания.

Керамичното покритие се апликира на ръка, в сухо помещение, без пряка слънчева светлина, върху добре измит, добре подсушен и обезмаслен автомобил. Препоръчително за постигане на максимален ефект е автомобилът да бъде предварително полиран.След нанасянето, автомобилът трябва да остане 24-часа в същата суха среда, за да стегне керамиката.

След като се запознахме с най-важното за керамичното покритие, идва ред да разгледаме митовете за него и да поразсъждаваме обективно върху тях.

Мит 1 – Керамичното покритие издържа N-години

Производителите на нанопокрития определят тяхната трайност по редица параметри, като продуктите биват класифицирани като краткотрайни и дълготрайни. Важно е да не приемаме сляпо написаното от производителя, а да разсъждаваме логично. Например, ако трайността на покритието е определена на 5 години, това не означава, че на петата година то ще е в същия вид, в който е било при нанасянето му. Дори не означава, че и на третата година ще бъде в идеално състояние. Ако същият този автомобил се намира например в Норвегия и през ¾ от годината е подложен на влиянието на препаратите за обработка на пътища, то керамичното му покритие още в края на първата година ще е силно захабено, а какво остава за след още четири години.

Тоест, за да бъде преценката максимално обективна, най-добре е да приемем, че керамиката ни ще бъде в отлично състояние максимум до средата на посочения от производителя срок и то при нормални, а не екстремни условия. След това вече способностите ѝ гарантирано ще намаляват. 

Мит 2 – Керамичното покритие предпазва от всякакви наранявания

Това твърдение е категорично неправилно!

Да, керамиката осигурява висока защита от наранявания, но от ежедневни леки наранявания, например надраскване при неправилно почистване, лек удар от малко камъче, леко закачане на клон. Тя не предотвратява дефекти, а ги намалява. Нереалистично е да вярваме, че ако вкараме колата в гъсти храсти, нанопокритието ще предпази повърхностите от твърдите клони и ще я изкараме от там без никаква следа. Или пък ако комшията много завиди на умопомрачителния външен вид на машината и ѝ “тегли един ключ”. 

Колкото и да е твърда и издръжлива, не може да очакваме, че нанокерамиката е танкова броня. За съжаление, не е.

Мит 3 – “Слагаш керамика и забравяш!”

Този мит е частично верен – забравяш за някои неща, но не бива да забравяш за други.

Можеш да забравиш за притеснението, че колкото и внимателно да миеш колата си, накрая все има вихрови следи или още по-лошо – фини драскотини. Нанопокритието е устойчиво и рискът да се сдобиете с подобни дефекти е чувствително по-малък. Но, отново подчертаваме – при правилно почистване. Няма как да очакваме, че с камъчетата по гъбата, насъбрани от почистването на гумите, няма да надерем предния капак, нали ?!

Не бива да забравяме, че керамиката не е доживотно покритие, че не е непробиваема броня и че се влияе от външните условия. Трябва да се отнасяме към нея с внимание и да ѝ осигуряваме необходимата поддръжка, когато се налага. 

Безспорно керамичното покритие е най-добрият избор за дълготрайна защита на автомобила. Инвестицията в него си заслужава напълно и, както се казва – изплаща се с времето. 

В The Outsiders Car Customizing Garage можем да ви поставим керамично покритие с различна времева издръжливост, като заедно изберем най-подходящото за вашия автомобил. 

А ако сте решили сами да сложите керамично покритие, можете да ни се доверите за предварителното полиране.

Запазете си час за оглед – https://outsidersgarage.com/appointments/