Подготовка на колата за зимата

Зимата идва и неизбежно води със себе си едни от най-големите врагове на безупречното покритие на автомобила – препаратите за обработка на пътищата, лугата и чистенето на сняг. Ако не искаме да посрещнем пролетта съкрушени от нанесените по любимата машина козметични щети от агресивните влияния през студените месеци, то е редно да ѝ направим добра подготовка за зимата.

Стъпките за осигуряване на добра зимна защита са две:

  • Измиваме и подсушаваме перфектно;
  • Нанясаме защитно покритие.

подсушаване на автомобил

Измиване и подсушаване

Правилния начин за измиване и подсушаване вече сме го споделили в статията “Как да измием и подсушим правилно автомобила си?”, затова тук само ще изброим основните стъпки:

  • Старателна подготовка – обилно изплакване и по възможност използване на препарати за разграждане на застояли замърсявания;
  • Избор на препарат – ползвайте специализирани препарати за почистване на автомобили, щадящи покритията. Съвет от нас – не използвайте безконтактни препарати;
  • Избор на гъба/ръкавица – ползвайте висококачествен микрофибър или още по-добре – вълнена ръкавица/гъба;
  • Измиване – първо почистете гумите и джантите, за да избегнете пренасянето на твърди частици от тях към детайлите на купето. След това преминете към купето, като започнете от тавана и продължите надолу. Препоръчително е да измивате детайлите един по един, а не целия автомобил наведнъж. Търкайте по дължина на елементите, а не в кръг. Изплакнете внимателно и обилно.
  • Подсушаване – използвайте микрофибърни кърпи. Подсушавайте търпеливо и прецизно, без да претупвате тази стъпка.

Нанасяне на защитно покритие

Както вече многократно сме обсъждали, защитното покритие е от съществено значение за запазване целостта и красотата на автомобилните детайли. А когато става въпрос за зимна защита, то е повече от задължително. 

Има много и различни видове защитни покрития, като всяко от тях има своите предимства и недостатъци спрямо останалите. Обективно можем да ги разделим на по-скъпи и по-евтини, тъй като в случая цената е показател за качеството. Към групата на по-скъпите се отнасят качествата дълготрайност и по-високо ниво на защита. Това не означава, че по-евтините варианти са некачествени, а че техните показатели са по-ниски в сравнение с по-скъпите.

Нанокерамика и защитно фолио

Тези два вида защитно покритие са от групата на скъпите. Започваме с тях, защото според нас те са по-качествената защита за зимата. Те са по-издръжливи на външни влияния и устойчивостта им е по-дълготрайна. Единственият им недостатък е цената. Да, скъпи са от гледна точка на еднократната инвестиция – трябва да се похарчат повече пари накуп. Но погледнато в перспектива, предвид по-рядката им необходимост от поддръжка и по-високата защита, която осигуряват, математиката може да излезе в тяхна полза.

Нанокерамика

Керамичните покрития представляват течни полимери, които се нанасят върху лака на автомобила с цел защита и красив външен вид. Ключовото е “защита” – нанопокритията образуват сигурен, устойчив и дълготраен защитен слой, който предпазва както от механични наранявания, така и от наранявания вследствие на замърсявания, с които други покрития трудно се справят.

Защитно фолио

Защитното автомобилно фолио служи за облепване на детайлите, които трябва да бъдат защитени. То е прозрачно, силно устойчиво на външни влияния и е изключително дълготрайно. Поставя се с помощта на специално акрилно лепило, прилепва много добре по релефните детайли на автомобила, без да изглежда “като ваденка”. И, което е много важно да се подчертае, защото из пространството витаят противоречиви мнения – НЕ поврежда боята при отлепяне. 

В резюме – който от двата варианта за защита да изберете, няма да сгрешите. Важното е да можете да си позволите този разход.

За съжаление доста хора нямат възможност да поставят скъпо защитно покритие. Решението за тях са вакси и сийлънти.

Вакса и сийлънт

Има много добри и висококачествени вакси и сийлънти, на които можете да се доверите за зимна защита. Недостатък е, в сравнение с нанопокритието и фолиото, че най-вероятно ще се наложи по някое време да направите повторно нанасяне, за да не отслабва действието им. Но това зависи от агресивността на околната среда, в която се намира автомобила през зимата. Ако зимните условия не са особено тежки, а и ако поддържате съвестно автомобила чрез своевременно почистване, то може да не се наложи да повтаряте процедурата.

Цените на вакси и сийлънти са чувствително по-ниски, което ги прави най-масово използваният вариант за защита.

Без значение кой вариант на защита ще изберете, важното е да подготвите любимата машина за зимния сезон и да го направите навреме. Защото, както казваха в GoT – “Winter is coming!”

В The Outsiders Car Customizing Garage предлагаме качествена подготовка за зимата със защитни покрития по избор. Вижте текущите ни промоции.

[maxbutton id=”1″]