Вакса – как да положим сами и правилно?

Ваксата (от английски – wax – восък) е най-популярният препарат за защита на автомобилния лак. Можете да я срещнете в различни форми – твърда, на паста и течна. 

Полагане на вакса се прави след пастиране и полиране, но също и като регулярна поддръжка на лака. Препоръчително е да се направи от професионалисти, но винаги можете да запретнете ръкави и да го направите сами. 

* Ако ще поставяте вакса за първи път, препоръчваме да дойдете в The Outsiders Car Customizing Garage, за да направим едно първоначално полиране, след което да си поставяте ваксата периодично сами.

[maxbutton id=”1″]

Ето накратко нашите професионални съвети за ръчно и за машинно полагане на вакса. 

вакса

Избор на вакса

При избора на вакса вземете предвид нейните показатели по отношение на:

  • Премахване на фини драскотини върху лака;
  • Предпазване цвета на боята от изсветляване; 
  • Отблъскване на водата;
  • Защита от попадане на по-агресивни замърсители върху автомобила и допринасяне за по-лесното им отстраняване, например дървесна смола;
  • Предпазване от  UV-лъчи;
  • Защита на блясъка.

Подготовка

Ваксата се полага върху чисти и подсушени повърхности. Затова измийте добре автомобила и го подсушете старателно. Вижте нашите препоръки как да измиете правилно автомобила си.

подсушаване на автомобил

Намерете подходящо помещение без пряка слънчева светлина или поне доста сенчесто място. Слънчевата светлина спомага бързото засъхване на ваксата и може да усложни работата по хубавото ѝ нанасяне.

Обезмаслете автомобила с подходящ препарат, например изопропилов алкохол. Предварителното обезмасляване осигурява по-дълготраен ефект на ваксата.

Прочетете инструкциите на ваксата. Производителят на ваксата е описал най-правилните начини за работа с нея – съобразете се с тях.

Полагане на вакса на ръка

Ако към закупената от вас вакса няма кърпи или гъби от производителя, изберете меки и фини микрофибърни кърпи. Ще са ви необходими общо три кърпи – за нанасяне, за премахване на излишната вакса и за финално полиране.

Работете на сектори. Когато нанасяте ваксата върху по-големи повърхности е възможно докато втривате на едно място, на друго ваксата да засъхне прекалено и след това да е по-трудно да я втриете. Затова работете на по-малки сектори.

Поставяйте ваксата върху кърпата, а не върху повърхността. Нанасяйте тънък слой с кръгообразни движения. Най-правилно е слоят вакса да е толкова тънък, че през него да прозира цветът на боята. Движете се последователно, за да можете да проследите откъде сте минали с ваксата и да не пропуснете място.

Няколко минути след нанасянето (производителят е упоменал точно време), ваксата изсъхва и става матова. Тук идва ред на втората кърпа, с която да премахнете излишното количество вакса. Отново с кръгообразни движения отстранете видимата част от нанесената вакса.

Последната стъпка е да полирате автомобила. За целта приложете бързи кръгообразни движения с кърпа номер три.

Машинно полагане на вакса

полиране с машина

Препоръчваме да не предприемате машинно полагане на вакса, ако досега не сте работили с машина за полиране! Макар да изглежда лесна, работата с такава машина иска знания и умения и крие сериозни рискове от увреждане на лака и дори боята на автомобила.

Ако ще използвате машина за полагане на ваксата, вземете предвид избора на правилен накрайник – да е мек и абсорбиращ. Подгответе два накрайника – един за нанасяне и един за полиране. Изпробвайте оборотите на машината и изберете най-подходящите – не трябва да са нито много бързи, нито много бавни.

Поставяйте ваксата върху накрайника, а не директно върху повърхностите. Нанасяйте на тънък слой. Работете последователно, за да проследите къде сте нанесли вакса и къде не сте. 

Оставете ваксата да изсъхне колкото е необходимо, докато стане матова. След това сложете нов накрайник на машинката и полирайте внимателно до блясък.

капчици на вакса

След приключване на процедурата, резултатът ще бъде блестящ, но и защитен автомобил.

Ако не можете сами или имате нужда от професионален съвет, не се колебайте да се свържете с нас по предпочитания за Вас начин.

[maxbutton id=”2″]