LED крушки – защо не ги препоръчваме?

Много често обсъждаме с клиенти какви крушки да сложат за фаровете си и защо LED крушките не са най-подходящите за техните рециклирани фарове. Тук не става въпрос за фарове с оригинални LED светлини, а за LED крушките, които хората често слагат на фарове, предвидени да работят с халогенни крушки или ксенон.

LED крушки – технологията

LED технологията съществува от много десетилетия, но дълго време беше ограничена до зелени, сини и най-вече червени светодиоди. През 90-те години белите светодиоди се усъвършенстваха и използването им започна да се разпространява. Широко разпространено е вярването, че LED крушките имат много предимства над халогенните крушки и някои предимства над ксеноновите.  Те са енергийно ефективни – нуждаят се от малко електричество, за да заработят. Като яркост, светлината на LED крушките е идентична с тази на ксеноновите, но се постига с по-малка мощност. Не на последно място, животът на LED крушките е по-дълъг от този на ксеноновите крушки. Животът на LED крушките се оценява на над 5000 часа, като някои производители оценяват своите на над 25 000 часа.

Това, обаче е теорията, която е точна при фаровете излезли от завода с LED светлини. Същата тази теория се проваля, когато сложим LED крушка на фар, непредвиден да работи с тази технология. Ето и някои от най-основните причини, защо не трябва да слагаме LED крушки.

LED крушки- нарушават херметизацията на фара

LED технологията изисква охлаждане. Самите LED светлини не излъчват топлина, но когато има LED масив, околните компоненти се нагряват. За това оригиналните LED фаровете са оборудвани с вентилатор за охлаждане.  LED крушките, които купуваме обаче, или нямат охлаждане или ако имат такова, то се поставя в двигателния отсег. Представете си, че на вън е 35 градуса и слънцето напича предния капак. Запалвате фаровете си и LED крушките не могат да се охладят. В много случаи това води до конденз във фара и той започва да се запотява, да задържа прах и т.н.  С LED крушка поставена в непредвиден за нея фар се нарушава херматизацията на фара.

LED крушки – светлината не е оптимална

LED технологията не е направена да работи добре на фар с лупа, защото лупата разпръсква светлината без да я насочва. В зависимост от цената на крушкита, има добре насочени ледове, но и те нарушават херметизацията. По-марковите модели издържат на по-високи температури, но и те прегряват.  LED крушки не е редно да се поставят и на рефлектори с оребрени стъкла, както и на такива, предвидени да работят с халогенни крушки.  Безспорно е, че LED светлината е много ярка. Поради това много хора си мислят,  че LED крушките светят много добре, а всъщност заслепяват другите участници в движението.

За светлинния спектър

LED крушките, които хората най-често избират, са в светлинния спектър от и над 6000К. 6000К крушки стоят изключително добре естетически на колата, но не осветяват добре пътя. Само за сравнение, заводски светлини на колите са в спектъра между 4500К и 5000К. Крушки, които светят в спектъра над този, са изключително ярки, но при условия на мъгла, дъжд, мокър асфалт не осветяват добре. Причината за това е много проста – светлината не преминава през ситните капчици дъжд или влага, а се отразява в тях. При лошо есенно-зимно време, за светлини в този спектър (независимо дали са LED или ксенон), ще установите, че единственото, което виждате на пътя са табелите.

Заключение

Според последните изследвания, все още оригиналният ксенон осветява 4-пъти по-добре от халогенната крушка и 2 пъти по-добре от най-добрия LED. LED технологията все още е скъпа (няколко хиляди лева), дори и при фаровете, които излизат оригинално с такава. Не е реалистично да очакваме, че бихме получили същия резултат от LED крушки със цена от около 60 лева. При заводските LED системи, мощта е разпределена на по-голяма площ, за да се нагряват по-малко и имат охладителна система, която предпазва от прегряване. Също така, насочването на светлината при оригиналния LED е доста сложна оптическа система – диодите имат нужда от отделна проекция.