3 причини да НЕ използваме безконтактните препарати, когато мием автомобила си

Накратко за безконтактното миене на автомобил

“Безконтактно” се нарича външното измиване, при което не се осъществява контакт с повърхностите на автомобила чрез гъба, ръкавица, кърпа и др. Препарат за безконтактно почистване се нанася от разстояние, оставя се да подейства определено време и се изплаква с вода.

Безконтактното измиване на автомобила е най-популярното и използвано в света. То е бързо, пести време и усилия. И е евтино. Но…

Да, има едно голямо НО. От нашата професионална гледна точка “НО”-тата са даже повече от едно.

Препаратите за безконтактно измиване съдържат химикали с високо PH, които са агресивни към повърхностите. Те скъсяват живота на защитните слоеве, на хромираните детайли, на каучуковите елементи (в т.ч. уплътнения и гуми), на лака и боята на автомобила. При неправилно отмиване остатъците от препаратите се натрупват и се превръщат в методичен унищожител на повърхности.

В следствие от професионалния си опит, споделяме с вас три причини да НЕ използваме безконтактни препарати за измиване на автомобила.

Безконтактните препарати увреждат хром детайлите

damaged chrome detail due to touchless wash безконтактни препарати

Хромираните детайли сами по себе си са изключително чувствителни и поддатливи към външни влияния. Изискват внимателен подход и постоянна поддръжка. Безконтактните препарати с техните  се явяват хищен агресор към взискателните хром елементи. Те ги повреждат, образуват върху тях потъмняване и петна, които не винаги могат да бъдат отстранени, дори и от най-големите професионалисти. А с натрупване във времето тежките химии могат да доведат и до по-сериозни нарушения в целостта на детайлите. 

Това твърдение не е преувеличаване от наша страна – прочетете упътванията на някои безконтактни препарати и ще видите, че самите производители предупреждават да се внимава с хромираните части.

Безконтактните препарати свалят защитните покрития върху фаровете и лака

polished headlights of saab безконтактни препарати

Химикалите в безконтактните препарати са силно агресивни, както вече казахме. С натрупването си върху повърхностите, те бавно и методично унищожават защитните покрития върху фаровете и лака. Да, не го правят от раз, а почти незабележимо. Но го правят. И както всичко е уж наред, така изненадващо забелязвате, че защитните ви покрития са нарушени и се оказва, че е настъпило време за непланирана (и небюджетирана) поддръжка на защитата.

Безконтактните препарати повреждат лака

damage on clearcoat due to touchless wash безконтактни препарати
Повреда в лака поради не отмит на време безконтактен препарат

Този ефект е следствие от предишния. Ако не сме обърнали своевременно внимание на увредените защити и не сме предприели мерки, най-логичното последствие е агресивните вещества от безконтактните препарати да започнат да увреждат и лака. Признак на увреден лак е “матирането” – боята губи своя блясък и изглежда матирана. Но не от онова приятно за окото и скъпоструващо матиране, а от другото – даващо вид на захабен, остарял и неподдържан автомобил. Следва или да си затворим очите и да се направим, че не виждаме каква “красота” се е случила на любимата ни машина, или да бръкнем в портфейла и да я заведем при специалисти по разкрасяването.

Ако по автомобилът ви има неприятни следи от безконтактно измиване, ние можем да се погрижим за отстраняването им. За съжаление при този вид повреди никой не може да обещае 100% успеваемост. Затова ние в The Outsiders няма да ви даваме лъжливи обещания, че ще направим колата ви като нова. Запазете си час за безплатен оглед, а ние прецизно и внимателно ще оценим повредите,  ще ви дадем реална обратна връзка за състоянието на автомобила ви и ще предложим най-ефективните методи за полиране и пастиране.


[maxbutton id=”2″]


Как да измием и подсушим правилно автомобила си?